NOWOŚĆ!
AKTYWNY SENIOR
1000 - 2500 kcal

Chcesz czuć się dobrze mimo upływającego czasu, a jednocześnie zadbać o odpowiednio zbilansowane żywienie? Specjalnie na takie potrzeby została opracowania dieta SENIOR. Nasza dieta SENIOR to posiłki stworzone przez zespół specjalistów, którzy dbają, aby dania były odpowiednio zbilansowane, przygotowane z produktów najwyższej jakości od lokalnych dostawców i zdrowe, ale by jednocześnie były smaczne i dawały z jedzenia jak najwięcej radości. Dieta SENIOR oparta jest na wszystkich grupach produktów spożywczych, czyli:

  • Węglowodanach - głównie złożonych, czyli pełnoziarnistych makaronach, pieczywie, grubych kaszach – które stanowią podstawowe źródło energii, ale także są źródłem błonnika pokarmowego, potasu, magnezu czy witaminy z grupy B.
  • Białku – zadbaliśmy o optymalną ilość pełnowartościowego białka, która wspomoże utrzymanie masy mięśniowej, wesprze odporność, pamięć, funkcje poznawcze i procesy myślowe. Źródłem białka w diecie SENIOR jest mięso, jajka, nabiał, ryby oraz nasiona roślin strączkowych.
  • Tłuszczach - głównie roślinnych w postaci olejów, oliwy z oliwek, orzechów, pestek i nasion. Są one źródłem energii i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz są nośnikiem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E i K.
W diecie każdego dnia pojawi się zupa, aby wspomóc nawodnienie organizmu. Dieta SENIOR to pięć odpowiednio zbilansowanych posiłków i dostępna jest aż w SZEŚCIU wariantach kalorycznych.
Dieta SENIOR to profesjonalnie dobrany zestaw posiłków. W diecie tej możesz jednak wybierać ulubione dania z pośród kilkudziesięciu propozycji każdego dnia! Część oferowanych potraw podczas wyboru dań może nie spełniać kryteriów wybranej diety. Przed dokonaniem wyboru radzimy skonsultować go z naszym dietetykiem.

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW: Białko: 15-25%, Tłuszcze: 20-35%, Węglowodany: 45-65%

cena za 1 dzień od: 66 53
Menu układasz samodzielnie i wybierasz potrawy które najbardziej Ci smakują.
Menu na najbliższe dni
piątek, 3 lutego 2023
I ŚNIADANIE
Pasta z białej fasoli z czarnym sezamem, razowym pieczywem i słupkami papryki i ogórka
II ŚNIADANIE
Zupa porowa
OBIAD
Dorsz z pieca w sosie cebulowo-śmietanowym z ryżem i kiszoną czerwoną kapustą
PODWIECZOREK
Frytki z buraka i selera z ziołowym dipem
KOLACJA
Razowe naleśniki z serem na słodko, musem wiśniowym, winogronami i żurawiną
zobacz dania na wymianę
sobota, 4 lutego 2023
I ŚNIADANIE
Pasztet drobiowy z sosem żurawinowym i razowym pieczywem
II ŚNIADANIE
Rozgrzewająca zupa curry z jarmużem i soczewicą
OBIAD
Gołąbki zawijane z sosem pomidorowym i gotowanymi ziemniaczkami z koperkiem
PODWIECZOREK
Piernik pełnoziarnisty
KOLACJA
Wieprzowy gulasz po niemiecku
zobacz dania na wymianę
niedziela, 5 lutego 2023
I ŚNIADANIE
Jajecznica ze szczypiorkiem, sałatką z oliwkami i pomidorami z mini pumperniklem
II ŚNIADANIE
Krem z pomidorów ze świeżą bazylią
OBIAD
Kurczak w sosie pietruszkowym z kaszą gryczaną niepaloną i surówką z buraczków
PODWIECZOREK
Deser jogurtowy bez cukru z musem z owoców leśnych i miksem płatków
KOLACJA
Sałatka z makaronem, suszonymi i świeżymi pomidorami, papryką, czarnymi oliwkami i bazyliową oliwą
zobacz dania na wymianę
poniedziałek, 6 lutego 2023
I ŚNIADANIE
Jajecznica ze szczypiorkiem, świeżymi pomidorami z sezamem i pieczywem razowym
II ŚNIADANIE
Zupa minestrone
OBIAD
Indyk w sosie pieczarkowym, pieczone ziemniaczki i surówką z kiszonej kaputy
PODWIECZOREK
Deser jogurtowy z wiśniowym musem
KOLACJA
Wytrawne placuszki warzywne z pietruszkowym dipem
zobacz dania na wymianę
wtorek, 7 lutego 2023
I ŚNIADANIE
Płatki żytnie na słodko z borówkami i wiórkami gorzkiej czekolady
II ŚNIADANIE
Krem z pieczonej cieciorki i kalafiora
OBIAD
Morszczuk w sosie z ajwarem, kaszą jęczmienną i marchewką baby w sezamie
PODWIECZOREK
Pęczotto z papryką, pieczarkami i koperkiem
KOLACJA
Zapiekanka z ziemniaków, cukinii, cebuli i pomidorów z mozzarellą
zobacz dania na wymianę
środa, 8 lutego 2023
I ŚNIADANIE
Ziołowy twarożek z razowym pieczywem i warzywami: rzodkiewką, pomidorem świeżym i suszonym oraz sałatą
II ŚNIADANIE
Zupa z grzybów leśnych
OBIAD
Mięsne klopsiki w sosie pomidorowym z pieczonymi ziemniakami i mizerią
PODWIECZOREK
Buraczkowe roladki z koperkowym serkiem
KOLACJA
Sałatka z tuńczykiem, pełnoziarnistym makaronem, miksem sałat, suszonymi pomidorami, kukurydzą, ogórkiem zielonym i sosem jogurtowo-koperkowym
zobacz dania na wymianę