Dieta niskowęglowodanowa, czyli dieta low carb, zakłada ograniczenie spożycia produktów bogatych w cukry. W odróżnieniu od tradycyjnej diety, opiera się na spożywaniu większych ilości tłuszczów i białka, przy jednoczesnej niewielkiej dziennej podaży węglowodanów. Dzięki zwiększonej ilości tłuszczu, który jest nośnikiem smaku i aromatu, każdy posiłek niesie pyszne doznania, ale też pozwala na szybką indukcję utraty wagi, bez dodatkowej redukcji kalorycznej. Dieta skomponowana jest na bazie mięs, jaj, ryb, pełnotłustych przetworów mlecznych, warzyw - głównie ciemnozielonych liściastych, wyselekcjonowanych owoców przede wszystkim jagodowych, kiszonek, czy bogatych w zdrowe tłuszcze orzechów. W naszej diecie lowcarb, przeważają białka z wysokim wskaźnikiem strawności aminokwasów (DIAAS) oraz zdrowe tłuszcze, w których rozpuszczalne są witaminy ADEK. Tak skomponowane wartości odżywcze diety, zapewniają odpowiednią ilość energii i stałe poczucie sytości w ciągu dnia. Dodatkowo dieta nisko węglowodanowa, może powodować zwiększone spalanie metaboliczne, niż diety wysokowęglowodanowe, a więc jest to sposób odżywiania przyjazny osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.
Długotrwałe stosowanie diety niskoenergetycznej polecamy skonsultować z naszym dietetykiem.
Posiłki w diecie
I ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK | KOLACJA | DODATKOWY
Dostępne kaloryczności
1000 kcal
1200 kcal
1500 kcal
1750 kcal
2000 kcal
2500 kcal
3000 kcal
Składniki odżywcze
białka
20-25%
węglowodany
10-20%
tłuszcze
55-65%
Menu na najbliższe dni
sobota, 27 kwietnia 2024
I ŚNIADANIE
Zielona szakszuka z fetą, szpinakiem, cukinią, zielonym groszkiem i pieczywem razowym
II ŚNIADANIE
Zupa z pieczarkami, papryką, selerem naciowym i fasolką szparagową
OBIAD
Wieprzowina w sosie balsamicznym z kolendrą, makaronem konjac i surówką z białej kapusty po wietnamsku
PODWIECZOREK
Śmietankowa pasta z suszonymi pomidorami i papryką na pieczonym bakłażanie
KOLACJA
Stripsy z kurczaka z sosem tatarskim i brokułami
niedziela, 28 kwietnia 2024
I ŚNIADANIE
Omlet z porem ze świeżymi warzywami i sosem koperkowym
II ŚNIADANIE
Cukinia zapiekana z mozzarellą, mix warzyw - sałata, papryka i oliwki
OBIAD
Grillowane eskalopki drobiowe z puree kalafiorowym i surówką z białej kapusty, marchewki, pora z rzodkiewką
PODWIECZOREK
Deser jogurtowy kokosowo-malinowy
KOLACJA
Naleśniki gryczano - buraczane z serkiem śmietankowym, pieczoną szynką, rukolą, papryką i kremowym sosem chilli
poniedziałek, 29 kwietnia 2024
I ŚNIADANIE
Jogurt z orzechową granolą i musem borówkowym
II ŚNIADANIE
Placki z kalafiora z serem i sosem tzatziki
OBIAD
Polędwiczka kurczaka z chrupiącą migdałową posypką, grillowną cukinia i papryka podane z sosem czosnkowym
PODWIECZOREK
Smoothie z mango, buraka, pomarańczy i marchewki z mleczkiem kokosowym
KOLACJA
Sałatka jajeczna z marynowanym selerem, groszkiem, jabłkiem, pomidorami, miksem sałat i sosem chrzanowym
wtorek, 30 kwietnia 2024
I ŚNIADANIE
Placuszki warzywne zapiekane z sosem z papryki i bakłażana i żółtym serem, podane z rukolą, oliwkami i sosem majonezowym
II ŚNIADANIE
Low carb dutch baby - pieczony naleśnik z jabłkami
OBIAD
Szynka pieczona w sosie z pomidorów suszonych, brukselka w sosie z palonego masła, surówka colesław
PODWIECZOREK
Słupki warzyw z hummusem i paprykową oliwą
KOLACJA
Sałatka z wędzonym twarogiem, sałatą rzymską, pomidorkami i pestkami dyni
środa, 1 maja 2024
I ŚNIADANIE
Naleśniki w wersji Less Carb z serkiem orzechowym i musem malinowym
II ŚNIADANIE
Zupa pomidorowa z mini mozzarellą i oliwą truflową
OBIAD
Kieszonka z kurczaka nadziewana porem w sosie śmietanowo - pietruszkowym, z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej
PODWIECZOREK
Jogurt ogórkowy z rzodkiewką i szczypiorkiem
KOLACJA
Burgery z pieczarek z sosem majonezowo-pomidorowym i sałatką z pomidorami i czarnymi oliwkami
czwartek, 2 maja 2024
I ŚNIADANIE
Placuszki z cukini i fenkułu z sosem czosnkowy
II ŚNIADANIE
Krem z kalafiora
OBIAD
Tex Mex z wołowiną, fasolą, pomidorami, cukinią, papryką z keto-tortillą
PODWIECZOREK
Sałatka z serem feta, fasolką szparagową, papryką, selerem naciowym, ogórkiem zielonym i sosem winegret
KOLACJA
Kanapka z razowego pieczywa z pieczoną szynką, sałatą lodową, pomidorami i czarnym sezamem z bazyliowym majonezem